Miért olyan nehéz dönteni?

Szinte lebénít a döntésképtelenség?

Analitikus paralízis

Nehezen hozod meg a döntésed? Egyik pillanatban így, a másikban pedig úgy döntesz?

Az időutazás a tudatalatti segítségével technika segíthet a döntésed meghozatalában.

Na, de miért olyan nehéz döntenünk?

Legtöbben úgy nőttünk fel, hogy a logikán alapuló, elemző és tudományos módszereken alapuló döntés a jó döntés. Meghozatalakor biztosan nem tévedünk, mert lám, bizonyítékok vannak arra, hogy melyik lesz a jó döntés. Analitikus elménkkel gyártjuk a különböző érveket és ellenérveket. Mérlegeljük az előnyöket és hátrányokat. Próbáljuk kisakkozni, melyik lesz a legjobb döntés, amit nem fogunk megbánni. A rengeteg mérlegelés pedig kiváltja az „analízis paralízist”.

(Egy reklám is épül erre az érzésre, biztosan láttátok, egy bank reklámja az, hogy melyik ajtón lépj be, ha hitelt szeretnél. Na, de most nem erről szeretnék beszélni.)

Szóval ott tartunk, hogy egy ideje már rágódsz egy problémán, nem tudod meghozni a megnyugtató döntést. A döntésképtelenség pedig lebénít, és marad minden a régiben. Sokan mondják, hogy a nem döntés is döntés, lehet, de biztosan nem a legjobb ami történhet veled az életedben. Azért, mert mindenféleképp csalódás, és hát az önértékelésedet nem éppen erősíti.

Szeretem az elég jó fogalmát.

Az az elég jó, ami most elfogadhatóan jó, amit ebben a pillanatban tőlem telhetően a maximálisan tudok tenni. Ez persze nem zárja ki, hogy legközelebb, valamikor, egyszer, máskor nem lehet jobb, nem változtathatok rajta. Tehát most az elég jó döntést szeretnéd meghozni?

Előfordult már veled, hogy meghoztad a logikán alapuló döntésedet és másnap reggel rossz érzéseid lettek a döntéseddel kapcsolatban? Bizony bölcs dolog, ha a fontos döntésekkor hallgatunk a megérzéseinkre, intuíciónkra is. Itt az is -en van a hangsúly! Ideális esetben mind az intuíciónkat, mind a logikánkat bevetjük a megfelelő döntés meghozatalakor, még ha nem is egy időben. A logika a tudatos elménk intellektuális, az intuíció pedig az elménk tudatalatti részéből származó mélyebb megértés, amely sokféleképpen, álmok, szimbólumok által üzen a tudatosságunknak.

Hú ez most leírva bonyolultnak tűnik, pedig egyszerű, hoztál egy logikus döntést, aludtál rá egyet és reggel érezted, hogy mit kell tenned, mi a lehető legjobb döntés az ügyben. Ennyi!

De mi van akkor, ha nem holnap reggel akarod meghozni a döntést? Akkor vesd be az időutazás technikáját.

Tegyük fel, hogy A és B lehetőség közül kell választanod.

1. Válaszd A-t, gondolatban köteleződj el ez a lehetőség mellett.

2. Tedd fel magadnak a következő kérdéseket: Mit fogok csinálni 1 óra múlva? Hogyan fogom érezni magam 1 óra múlva? Milyen leszek 1 óra múlva? Le is írhatod a válaszaid.

3. Tedd fel ugyanezeket a kérdéseket, de 1 napra vonatkozóan.

4. Most 1 hónap távlatában.

5. Ugyanezeket a kérdéseket 1 év távlatában.

6. Végül 10 év távlatában.

Ha ezzel megvagy, tedd meg a B lehetőséggel is ugyanezt.

Azzal, hogy mindkét opció esetén leírtad a válaszaidat, egy átfogóbb, intuitív látásmódra sikerült szert tenned. Gratulálok, felkészültél arra, hogy egy szilárd elhatározásra juss!

Hulin Judit coach

(Felhasznált irodalom: Dan Millman, Az élet négy célja)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email